Ιστορία του Αχίλλειου Άθλου

Η διοργάνωση ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος αποτέλεσε πρόκληση για το Δήμο Φαρσάλων.

Το 2013 γεννήθηκε η ιδέα της διοργάνωσης ενός Ημιμαραθωνίου δρόμου 21.200 μ. την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, που το όνομά του δεν θα μπορούσε να  το πάρει από πουθενά αλλού πέρα από τον μυθικό ήρωα της πόλης μας τον Αχιλλέα, τον γενναιότερο ήρωα της Ιλιάδας του Ομήρου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο 1ος ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΑΘΛΟΣ.

Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός θεσμό, μια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού που  προβάλλει ευρύτερα την επαρχία Φαρσάλων και ενισχύει το δρομικό κίνημα,  προωθεί τις αξίες του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των συμπολιτών μας ενώ παράλληλα αποτελεί και σημαντικό πόλο έλξης αθλητών και επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η φιγούρα του θρυλικού  ήρωα Αχιλλέα κυριαρχεί παντού και ειδικά στα τιμητικά μετάλλια των συμμετεχόντων .

Από την 1η του διοργάνωση και μετά χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι δρομείς από όλη την Ελλάδα και όλων των ηλικιών λαμβάνουν μέρος στην μεγάλη αθλητική αυτή γιορτή της πόλης. Σημαντική η συνδρομή των εθελοντών των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη για την άρτια και επιτυχημένη διεξαγωγή του αγώνα.

Η εκκίνηση δίνεται στο πάρκο του Απιδανού όπου και δεσπόζει το άγαλμα της Θέτιδας, μητέρας του Αχιλλέα, που τον βουτά στα  νερά του Απιδανού ποταμού πιάνοντας τον από την φτέρνα.

Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές ιχνηλατεί την ιστορία της πόλης περνώντας από αρχαιολογικούς χώρους και διασχίζει μέρος της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού πρώην Δήμου Πολυδάμαντα, περνάει κατά μήκος του ποταμού Ενιππέα, συναντά το πεδίο της ιστορική μάχης των Φαρσάλων (48 π.Χ.).

Ο τερματισμός ύστερα από μια επίπονη ανηφορική διαδρομή, βρίσκεται στην πλατεία Δημαρχείου μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα του Αχιλλέα, διαχρονικό σύμβολο της πόλης.

Φτάνοντας στο 2019 και τον 7ο χρόνο διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν τεράστιος, φτάνοντας τις 326 συμμετοχές και ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Η μεγάλη λοιπόν αυτή αθλητική γιορτή έχει καθιερωθεί πλέον στον κόσμο του αθλητισμού και των μεγάλων αποστάσεων.

Φέτος ο 8ος Αχίλλειος Άθλος πραγματοποιείται στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, πάρα τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία που μαστίζει την χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη θα διεξαχθεί με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

του Αχιλλείου Άθλου

Μπασαγιάννης Χρήστος

© Copyright 2020 - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος  (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.) 

Skip to content